Οι πιο επικρατούσες ερμηνείες του αριθμού 666 είναι οι εξής τρεις:
1η ερμηνεία:
Η πρώτη ερμηνεία βασίζεται στη συμβολική σημασία που έχουν οι αριθμοί στη Βίβλο. Για παράδειγμα ο αριθμός 7 εκτιμάται ως αριθμός της πνευματικής τελειότητας και του Θεού.
Το 13 συχνά σχετίζεται με την ανταρσία και το Σατανά. Ο αριθμός 6 είναι ο αριθμός του ανθρώπου και της εργασίας του.
Πως γνωρίζουμε όμως τη σημασία και τη σπουδαιότητα ενός δοθέντος αριθμού; Η σπουδαιότητα των αριθμών έχει καθιερωθεί τόσο από τη χρήση τους στις γραφές όσο και στη φύση. Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο την 6η ημέρα, όπως αναφέρεται στη Γένεση και την 7η ημέρα αναπαύτηκε από τις εργασίες του. Υπέδειξε στον άνθρωπο 6 ημέρες για να εργάζεται. Μετά από 600 χρόνια ο Νώε, του οποίου το όνομα σημαίνει ανάπαυση, σταμάτησε από την εργασία του και μπήκε στην κιβωτό. Όλα αυτά –και όχι μόνο- κάνουν τον αριθμό 6 αριθμό του ανθρώπου και της ανθρώπινης εργασίας ανεξάρτητα από το Θεό. Επίσης , ο αριθμός 6 υστερεί του 7, δείχνει κάτι το ατελές και μη πλήρες σε σχέση με το Θεό.
Επομένως ο αριθμός 666 αντιπροσωπεύει γενικά το ανθρώπινο είδος, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει ο αριθμός στη Βίβλο. Ο αριθμός έξι (6) είναι γνωστός ως αριθμός της ατέλειας, επειδή είναι μία μονάδα κατώτερος από τον αριθμό επτά (7) -τον ‘’τέλειο αριθμό’’. Έτσι τα τρία εξάρια (τρία είναι ο αριθμός της Τριάδας) συμβολίζουν την απόλυτη ατέλεια, την «τελειότητα της ατέλειας». Η κορύφωση της ανθρώπινης περηφάνιας ανεξάρτητα από το Θεό και σε αντίθεση με τον Υιό του, τον Ιησού. Συνεπώς το 666 συμβολίζει τον ελαττωματικό άνθρωπο, καθώς το 777 συμβολίζει το Θεό.
2η ερμηνεία
Μια άλλη θεωρία βασίζεται στην εφαρμογή της ραβινικής μεθόδου της γεματρία (gemetria). Στηρίζεται δηλαδή στην πεποίθηση ότι ο αριθμός 666 είναι ένα είδος κώδικα βασισμένος στα γράμματα κάποιου ονόματος.
Οι Έλληνες, όπως και οι Εβραίοι δεν έκαναν χρήση των αραβικών αριθμών, εφόσον εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν καν. Δεν είχαν ξεχωριστά σύμβολα – όπως 1,2,3...- για τους αριθμούς όπως έχουν πολλοί λαοί.. αλλά κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιστοιχούσε και σε έναν αριθμό. Έτσι ο αριθμός 666 θα δώσει το αριθμητικό άθροισμα του ονόματος του Αντίχριστου και όχι ότι αυτός θα παρουσιαστεί με τον αριθμό αυτό χαραγμένο στο μέτωπό του. Αυτή η θεωρία προκύπτει κιόλας από το άθροισμα των γραμμάτων της φράσης «το μέγα θηρίον» όπου είναι και 666 (Τ/300+Ο/70+Μ/40+Ε/5+Γ/3+Α/1+Θ/9+Η/8+Ρ/100+Ι/10+Ο/70+Ν/50=666). Επομένως τα γράμματα του ονόματος του αντίχριστου θα έχουν άθροισμα τον αριθμό αυτό.
Η θεωρία αυτή κεντρίζει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων μελετητών καθώς είναι ένας τρόπος να βρεθεί το όνομα του αντίχριστου.
Με βάση αυτή τη θεωρία οι πρώτοι χριστιανοί πίστευαν ότι το όνομα του αντίχριστου θα είναι Λατείνος, καθώς το άθροισμα των γραμμάτων είναι 666
(Λ/30+Α/1+Τ/300+Ε/5+Ι/10+Ν/50+Ο/70+Σ/200=666).
3η ερμηνεία
Άλλοι θεωρούν ότι το 666 συμβολίζει την Ανίερη Τριάδα (Εωσφόρος – Διάβολος – Αντίχριστος). Αυτή η άποψη πηγάζει από το γεγονός ότι ο αριθμός 999 συμβολίζει την Αγία Τριάδα (Πατήρ – Υιός- Άγιο Πνεύμα), και το 666 είναι ο αριθμός 999 ανεστραμμένος.
Μάλιστα αν τοποθετήσουμε τον αριθμό 666 πάνω στον αριθμό 999 σχηματίζεται ο αριθμός 888, ο αριθμός του Ιησού (καθώς Ι+Η+Σ+Ο+Υ+Σ =888), του Θεού που έγινε Άνθρωπος
Είναι ορθό όμως να αντιστοιχούμε τον αριθμό 666 με το χξς’;
Πρόκειται για ένα σημαντικό και επιπόλαιο λάθος που έγινε στην ανάγνωση αυτού του συμβόλου. Τόσο στο ελληνικό όσο και στο λατινικό κείμενο, ο αριθμός αυτός εμφανίζεται γραμμένος ολογράφως (εξακόσιοι εξήκοντα εξ, sescenti sexaginta sex). Πουθενά ο συγγραφέας δεν χρησιμοποιεί τα αραβικά στοιχεία 666. Άλλωστε αυτά τα στοιχεία ήταν ανύπαρκτα στην εποχή του. Εμείς λοιπόν αυθαίρετα μεταγράφουμε αυτό το σύμβολο από ολόγραφες λέξεις σε αραβικούς αριθμούς, γεγονός απαράδεκτο για κάποιον ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με την ερμηνεία συμβόλων, τα οποία σε κανένα αναλυτικό σύστημα δεν μεταφράζονται ούτε μεταγράφονται αλλά αναλύονται και ερμηνεύονται στην αυθεντική τους μορφή. Πολύ πιο σωστά οι μυστικοί θεολόγοι του Μεσαίωνα μετέγραψαν τις τρεις λέξεις με τα ελληνιστικά αριθμητικά στοιχεία ΧξΣ που σίγουρα ήταν γνωστά και που αντιστοιχούν στο ίδιο πολιτιστικό πλαίσιο. Αντιθέτως τα Αραβικά στοιχεία είναι τελείως ξένα και παραμορφώνουν ολοκληρωτικά την ουσία του συμβόλου. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι ενώ επί αιώνες οι μυστικοί φιλόσοφοι διάβαζαν σε αυτό το σύμβολο μια προεικόνιση της μορφής του αντίχριστου (Χ Σ = το πρώτο και τελευταίο γράμμα της λέξης Χριστός στα οποία παρεμβάλλεται το ξ σύμβολο του φιδιού) οι σύγχρονοι αναλυτές στα ψηφία 666 αναζητούν ένα είδος σφραγίδας. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να διαλέξουμε τον αριθμό 666 από τον αριθμό χξς’ και με ποια κριτήρια απορρίπτουμε ή υιοθετούμε τον ένα από τον άλλο.
πηγή